Få det bedste ud af en træls situation

Når enden er god, er knæet vel godt?

Den 12.09.16 skulle jeg så endelig have en kikkert operation ???. Jeg har siden oktober 2015 døjet med noget der startede som en overbelastning, men endte i en lille kikkert operation.?

Under et selv-træningspas i mit daværende fitness center, var jeg i gang med at lave tunge back-squats. I 2. sæt kunne jeg mærke en rislen hen overforsiden af højre knæskal. Jeg stoppede med det samme, holdt pause det meste af november. Da det ikke gik over blev jeg nød til at henvende mig til min læge?. Hun gav en henvisning til privat praktiserende fys. i byen, som jeg har gået ved til midt juni 16. Det var træner kurset i starten af juni, der virkelig satte gang i  smerterne. Indtil da havde jeg formået at holde aktivitets niveauet nede, så jeg undgå smerter. Men under kurset var der så mange workouts, at det var uundgåeligt ikke at komme til at presse knæet til mere en hvad godt var.

I midten af sommerferien, fik jeg en kærligt skub af en kollega til at kontakte egen læge igen. Denne gang var jeg heldig, det var en turnus læge, der lige havde afsluttet sin tid på orthopæd-kirugisk afdeling. Hun hev, trak og drejede på mit knæ, og gav henvisning til yderlig udredning på idrætsklinikken. Det skulle så vise sig at Silkeborg var dem med kortest venteliste. Så måtte frem og tilbage til dem 4 gange på to mdr. Det tager ca 2 timer at komme der til med offentlig transport fra mit arbejde og 1½ time hjemme fra min bopæl 1. besøg var hvor en special lægen hev, trak og vred i mit knæ, ligesom turnus lægen. Besøget tog 7 min. Så ellers 2 timer hjem igen???

2. besøg var MR-scanner

Her kom jeg meget hurtigt til, da de på Silkeborg regions Hospital har en ekstremitets scanner???.
Skønt når det går hurtigt, både at komme til og selve scanningen.

Mit 3. besøg var forklaring af fund fra scanningen.

Det var en medial plica. For os andre der ikke lige har læst op på anatomien for nylig: det er en slim-fold, der ligger lige bag knæskallen. Overlægen forklarede: det ville foregå ved en kikkert operation. Først fik den nogle bølger, så den kunne skrumpe, derefter blev den brændt, så de ikke skulle skærer. Brusk kan åbenbart ikke lide blod (inde i knæ-leddet red.). Så derfor så lidt blødning som mulig. Når plica’en var lille nok, ville de kunne trække den ud.

4. og sidste besøg var så selve kikkert operationen.

Det sværeste ved denne situation var faste tiden!!! ???
Jeg plejer at spise hver 1½-2 time i mine vågne timer! Så ikke at måtte spise i 6 timer ville blive en stor udfordring. Skulle opereres kl 12, mandag den 12.09.16. Så stod op kl 5.20 og begyndte at spise alt hvad jeg kunne nå at få ind i fjæset inden klokken blev 6. Hvorefter jeg gik i seng igen og sov til kl 8.40 (skulle jo med offentlig transport dertil). Tog grundigt bad, ingen sår mv. eller lotion på det stykke der skulle frit lægges under operationen. Fik to glas juice 2 timer før op.-tidspunkt og var good too go to Silkeborg.

Ankom meget sulten til Silkeborg. Alle sygeplejerskerne var utrolig søde. Desværre var de en time bagud, så måtte bede min veninde komme 1 time senere. Inde på op.-bordet var alle søde og afslappede. Fik massage på underarmen, mens bedøvelsen løb ind, da det spændte en del. de snakkede og om vejr og vind og så var jeg væk…..

Opvågning

Vågnede kort efter det var ovre, flyttede mig selv over i en anden seng med Spielerdug, kom ellers ind til opvågning. Var egentlig klar til afhentning lidt over tre, men havde jo sms’et min veninde at jeg først var klar ved fire tiden. Det var også godt det samme?. Fik lidt mad på opvågningsstuen, instruks om medicin-tagning og adspurgte genoptræning ved en fys.

Det var en anden læge end overlægen jeg havde haft gennem forløbet, og heldigvis for det. For han ville slet ikke høre tale om henvisning til fys. En decideret GOP(Genoptræningsplan efter Sundhedsloven §140) var helt udelukket. En alm henvisning (med tilskud og lidt egen betaling) mente han ikke var relevant. Jeg var jo så ung og skulle no hurtig komme efter det. However, hende den “nye” (over) læge ville gerne, da jeg var lidt insisterende. Lagde vægt på at det snart var et år siden jeg har kunnet bruge knæene 100% korrekt, derfor behøvede fysioterapeutisk ekspertise til at få rettet op på det!!! Fik en almen GOP. Hvem den så går til vides ikke, om det er privat eller kommunal. Vi må se hvem der kontakter mig.

´Hjemme igen.

Sidder nu her i september solen og nyder de sidste dråber d-vitamin der kan klemmes ud, med benet oppe. hver anden time med is i 20 min. Så når jeg nu skal sidde hjemme og ikke kan så meget andet end at se krimi serier på kanal 5 og lege Dorit (har stocket-up på gode sager), kan jeg ligeså godt nyde solen, tage tiden til mig selv. Det er vist meget tiltræng, da jeg det sidste år har haft en træls tendens der hedder læg dig fysisk syg i alle dine ferier.

……. Se det er en helt anden historie, men den hænger sammen med denne. En kombination af for meget arbejde , der ramler sammen med et nedsat aktivitetsniveau pga. knæet. That’s another blog and story.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *